Evenementen

Het is zover! In samenwerking met 'ZorgZelf: Samen voor Zelfzorg' organiseren wij op 15 juni 2023 een evenement over zelfzorg.

Er wordt te weinig aandacht geschonken aan zelfzorg onder zorgprofessionals. Burn-out klachten onder jonge specialisten en A(N)IOS zijn gestegen van 14% naar 24% toonde onderzoek van De Jonge Specialist en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Daarom organiseren wij samen met ZorgZelf en Utrechtzorg een evenement over dit thema. Door middel van verbinding willen we zorgen dat bestaande zelfzorginitiatieven efficiënter en effectiever worden ingezet. Relevant voor alle zorgprofessionals en zorgorganisaties!

Houd onze website en social media in de gaten over de inschrijving, maar reserveer alvast een plekje in je agenda!

ZorgZelf is een samenwerking tussen De Jonge Dokter en trainees van We Care To DisGover. 

 

KOOP JE KAARTJE VIA: https://shop.ikbenaanwezig.nl/tickets/event/artsen-met-grenzen

Op 19 november organiseert De Jonge Dokter een nieuw symposium getiteld ‘Artsen Met Grenzen’. Jonge dokters uit heel Nederland zullen deze middag samenkomen om dit boeiende onderwerp vanuit verschillende invalshoeken met elkaar te onderzoeken. Er zullen meerdere sprekers komen vertellen over hun ervaringen in de praktijk en tijdens workshops ga je zelf aan de slag met thema’s als ‘werken over de grens’ en ‘je eigen grenzen’. We sluiten de dag af met een gezellige borrel.

Vanaf 13:00 ben je welkom bij het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht, waarna we om 13:30 van start zullen gaan met het programma. Rond 17:30 is het dagprogramma afgelopen en gaan we de dag met elkaar nabespreken onder het genot van een lekker hapje en drankje.

NB: Wil jij betrokken blijven bij De Jonge Dokter en ook nog korting krijgen op dit symposium en toekomstige evenementen? Wordt dan tegen een kleine bijdrage lid via: https://dejongedokter.nl/lidmaatschap/

Ben je al betalend lid? Dan ontvang je via de mail de kortingscode van ons!

Christa Boer is vice-decaan onderwijs in Amsterdam UMC, locatie VUmc. Zij is tevens opleidingsdirecteur van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU Amsterdam) geneeskunde opleiding, en heeft een paar jaar geleden de campagne #zouikwatzeggen opgestart. Deze campagne ondersteunt studenten in het bespreekbaar maken van grensoverschrijdend gedrag. Christa geeft regelmatig workshops over grensoverschrijdend gedrag in de zorg, waarbij nadruk ligt op een inclusieve werkomgeving. Bij symposium ‘Artsen Met Grenzen’ op 19 november zal zij een interactieve workshop geven rondom dit thema met als titel ‘Waar ligt jouw grens?’
Christa Boer is vice-decaan onderwijs in Amsterdam UMC, locatie VUmc. Zij is tevens opleidingsdirecteur van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU Amsterdam) geneeskunde opleiding, en heeft een paar jaar geleden de campagne #zouikwatzeggen opgestart. Deze campagne ondersteunt studenten in het bespreekbaar maken van grensoverschrijdend gedrag. Christa geeft regelmatig workshops over grensoverschrijdend gedrag in de zorg, waarbij nadruk ligt op een inclusieve werkomgeving. Bij symposium ‘Artsen Met Grenzen’ op 19 november zal zij een interactieve workshop geven rondom dit thema met als titel ‘Waar ligt jouw grens?’
Sanna Veenstra-Kwakkel is verloskundige en masterstudent International Public Health aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij heeft voor o.a. Artsen Zonder Grenzen gewerkt in reproductieve gezondheidszorg projecten in Haïti en Pakistan.
Tijdens het symposium 'Artsen met Grenzen' verzorgt Sanna een interactieve workshop rond het thema 'Werken over de grens'. Tijdens de workshop gaan we dieper in op wat het betekent om als 'global north' burger te werken in 'global south' landen. Cultuurverschillen, samenwerken met een multinationaal team en je eigen grenzen bewaken: hoe doe je dat? Wil je meer weten over werken voor Artsen Zonder Grenzen of kom je juist in je werk in Nederland veel in aanraking met een multiculturele setting? Dan wil je deze workshop niet missen!
Sanna Veenstra-Kwakkel is verloskundige en masterstudent International Public Health aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij heeft voor o.a. Artsen Zonder Grenzen gewerkt in reproductieve gezondheidszorg projecten in Haïti en Pakistan. Tijdens het symposium 'Artsen met Grenzen' verzorgt Sanna een interactieve workshop rond het thema 'Werken over de grens'. Tijdens de workshop gaan we dieper in op wat het betekent om als 'global north' burger te werken in 'global south' landen. Cultuurverschillen, samenwerken met een multinationaal team en je eigen grenzen bewaken: hoe doe je dat? Wil je meer weten over werken voor Artsen Zonder Grenzen of kom je juist in je werk in Nederland veel in aanraking met een multiculturele setting? Dan wil je deze workshop niet missen!
Tijdens het event Artsen Met Grenzen zal Hans Rode (bekend van het boek Het is maar werk) namens TalentCare de workshop "Omgaan met stress" verzorgen. Een workshop die goed aansluit bij de gedeelde visie van de Jonge Dokter en TalentCare: De beste zorg wordt geleverd door dokters die gezond en gelukkig zijn! 

Zorgverleners kampen vaak met stress, met burn-outs als gevolg. Ze zijn gewend om heel veel te geven aan anderen, en vergeten zichzelf. Deze workshop helpt jou om goed voor jezelf te zorgen. Want je kunt alleen goed voor anderen zorgen als je ook eerst goed voor jezelf zorgt!

TalentCare ontwikkelt de nieuwe generatie zorgverleners: artsen en verpleegkundigen die energie hebben om te investeren in persoonlijke ontwikkeling en de ambitie hebben om van goede zorg de beste zorg te maken.
Tijdens het event Artsen Met Grenzen zal Hans Rode (bekend van het boek Het is maar werk) namens TalentCare de workshop "Omgaan met stress" verzorgen. Een workshop die goed aansluit bij de gedeelde visie van de Jonge Dokter en TalentCare: De beste zorg wordt geleverd door dokters die gezond en gelukkig zijn! Zorgverleners kampen vaak met stress, met burn-outs als gevolg. Ze zijn gewend om heel veel te geven aan anderen, en vergeten zichzelf. Deze workshop helpt jou om goed voor jezelf te zorgen. Want je kunt alleen goed voor anderen zorgen als je ook eerst goed voor jezelf zorgt! TalentCare ontwikkelt de nieuwe generatie zorgverleners: artsen en verpleegkundigen die energie hebben om te investeren in persoonlijke ontwikkeling en de ambitie hebben om van goede zorg de beste zorg te maken.
Dr. Peter Leusink is huisarts en seksuoloog bij Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie (NVVS), en tevens werkzaam bij De Seksuele Zaak. Hij is voorzitter van de expertgroep Seksuele gezondheid van het NHG. Hij deed tevens onderzoek naar seksueel grensoverschrijdend gedrag in de huisartspraktijk en is actief bezig het taboe rondom grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar te maken.

Tijdens het symposium ‘Artsen met Grenzen’ zal Peter aan de slag gaan met het onderwerp ‘grensoverschrijdend gedrag in de zorg’, waarbij hij ervaringen en tips uit de praktijk zal delen.
Dr. Peter Leusink is huisarts en seksuoloog bij Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie (NVVS), en tevens werkzaam bij De Seksuele Zaak. Hij is voorzitter van de expertgroep Seksuele gezondheid van het NHG. Hij deed tevens onderzoek naar seksueel grensoverschrijdend gedrag in de huisartspraktijk en is actief bezig het taboe rondom grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar te maken. Tijdens het symposium ‘Artsen met Grenzen’ zal Peter aan de slag gaan met het onderwerp ‘grensoverschrijdend gedrag in de zorg’, waarbij hij ervaringen en tips uit de praktijk zal delen.
Bahar Goodarzi is verloskundige, docent aan de Academie Verloskunde Amsterdam Groningen en onderzoeker bij de afdeling Verloskundige Wetenschap Amsterdam UMC, locatie VUmc. 

De focus van het werk van Bahareh is ‘reproductive justice’, wat onder anderen thema’s behelst als diversiteit, inclusie, representatie, interectionaliteit, macht en anti-discriminatie.
Bahareh maakt zich hard voor het versterken van de positie van minderheden en onderdrukte groeperingen zodat zij gelijke kansen krijgen. Ze zet anderen aan tot nadenken over diversiteit, inclusie en discriminatie binnen de (geboorte)zorg door zich hierover uit te spreken in het publieke debat. Zo heeft ze lezingen gegeven en neemt ze deel aan discussiegroepen, o.a. in de Balie en Pakhuis de Zwijger, en heeft ze een podcast opgenomen over dit onderwerp.
Bahar Goodarzi is verloskundige, docent aan de Academie Verloskunde Amsterdam Groningen en onderzoeker bij de afdeling Verloskundige Wetenschap Amsterdam UMC, locatie VUmc. De focus van het werk van Bahareh is ‘reproductive justice’, wat onder anderen thema’s behelst als diversiteit, inclusie, representatie, interectionaliteit, macht en anti-discriminatie. Bahareh maakt zich hard voor het versterken van de positie van minderheden en onderdrukte groeperingen zodat zij gelijke kansen krijgen. Ze zet anderen aan tot nadenken over diversiteit, inclusie en discriminatie binnen de (geboorte)zorg door zich hierover uit te spreken in het publieke debat. Zo heeft ze lezingen gegeven en neemt ze deel aan discussiegroepen, o.a. in de Balie en Pakhuis de Zwijger, en heeft ze een podcast opgenomen over dit onderwerp.
'Grenzeloze emoties, wat moet je ermee?’

Als jonge dokter leer je je emoties in bedwang te houden. Er komt veel op je af, waardoor je vaak je eigen emoties onderdrukt. Dat is jammer, want emoties zijn een heel duidelijk signaal over hoe het met je gaat. 
In deze workshop leer je je eigen emoties kennen, en ga je inzien wat het effect is van je emoties op je stressniveau (en niet andersom). Met moderne technieken van het Heartmath Institute leer jij je emoties herkennen en veranderen en daardoor je stress verlagen. 
Moniek de Boer heeft veel ervaring op allerlei vlakken binnen de zorg: als gynaecoloog, medisch manager, bestuurder en sinds 2011 als coach en trainer. Vanuit al die verschillende rollen gelooft ze dat je als arts veel meer invloed hebt dan je denkt, alleen moet je dat wel durven en willen pakken. Ze is enorm gedreven om samen de zorg tot een betere plek te maken.
'Grenzeloze emoties, wat moet je ermee?’ Als jonge dokter leer je je emoties in bedwang te houden. Er komt veel op je af, waardoor je vaak je eigen emoties onderdrukt. Dat is jammer, want emoties zijn een heel duidelijk signaal over hoe het met je gaat. In deze workshop leer je je eigen emoties kennen, en ga je inzien wat het effect is van je emoties op je stressniveau (en niet andersom). Met moderne technieken van het Heartmath Institute leer jij je emoties herkennen en veranderen en daardoor je stress verlagen. Moniek de Boer heeft veel ervaring op allerlei vlakken binnen de zorg: als gynaecoloog, medisch manager, bestuurder en sinds 2011 als coach en trainer. Vanuit al die verschillende rollen gelooft ze dat je als arts veel meer invloed hebt dan je denkt, alleen moet je dat wel durven en willen pakken. Ze is enorm gedreven om samen de zorg tot een betere plek te maken.
Jeroen Terpstra is psychiater en gespecialiseerd in moeilijk verstaanbaar gedrag en agressie, psychofarmacologie en diagnostiek. Hij is gepromoveerd op onderzoek naar schizofrenie en was 11 jaar werkzaam als hoofd van het behandelprogramma 24-uurs acuut van GGz Centraal (Flevoland). Sinds 2011 geeft hij les aan de post-HBO systeemtherapie-opleiding en is een veelgevraagd spreker en docent. Sinds 2017 heeft hij zijn eigen zorginstelling, het Psychiatrisch Expertise Centrum. Kijk voor meer achtergronden en informatie op het YouTube kanaal van het Psychiatrisch Expertise Centrum https://www.youtube.com/channel/UCJVrYhhqNVrs5Fu5VI4GvUA
Jeroen Terpstra is psychiater en gespecialiseerd in moeilijk verstaanbaar gedrag en agressie, psychofarmacologie en diagnostiek. Hij is gepromoveerd op onderzoek naar schizofrenie en was 11 jaar werkzaam als hoofd van het behandelprogramma 24-uurs acuut van GGz Centraal (Flevoland). Sinds 2011 geeft hij les aan de post-HBO systeemtherapie-opleiding en is een veelgevraagd spreker en docent. Sinds 2017 heeft hij zijn eigen zorginstelling, het Psychiatrisch Expertise Centrum. Kijk voor meer achtergronden en informatie op het YouTube kanaal van het Psychiatrisch Expertise Centrum https://www.youtube.com/channel/UCJVrYhhqNVrs5Fu5VI4GvUA
Workshop: Van grenzen bewaken …naar waarde gericht handelen op ‘keuzemomenten’.

In deze interactieve workshop maak je kennis met het ACT-gedachtegoed. #ACT - Acceptance en Commitment Therapy - is wetenschappelijk onderbouwd gedachtegoed met als doel de psychologische flexibiliteit (= coping) van mensen te vergroten zodat iemand een waardevol (werk)leven kan leven. In de huidige tijd word je als je niet oppast als dokter geleefd door alle prikkels en eisen die vanuit de omgeving op je afkomen. ACT leert je ‘kijken’ naar wat je allemaal denkt te moeten (naar je ‘framing’) en helpt je om meer waarde te hechten aan wat je ervaart/voelt en daar je handelen meer op te baseren. Hierdoor ontstaat meer betekenis i.p.v controle in je (werk)leven.
Via werkvormen gaan we ‘aan het werk’ met het onderzoeken en handelen op basis van waarden. Hoe herken je ‘keuzemomenten’? En kun/wil je omgaan met de gevoelens en worstelingen die wellicht horen bij meer waarde gericht handelen?

Jeannette Verhoeven, coach - begeleidingskundige coaches voor medici en ACT trainer 
Bernice Theeuwes, kinderarts - coach en begeleidingskundige coaches voor medici
Workshop: Van grenzen bewaken …naar waarde gericht handelen op ‘keuzemomenten’. In deze interactieve workshop maak je kennis met het ACT-gedachtegoed. #ACT - Acceptance en Commitment Therapy - is wetenschappelijk onderbouwd gedachtegoed met als doel de psychologische flexibiliteit (= coping) van mensen te vergroten zodat iemand een waardevol (werk)leven kan leven. In de huidige tijd word je als je niet oppast als dokter geleefd door alle prikkels en eisen die vanuit de omgeving op je afkomen. ACT leert je ‘kijken’ naar wat je allemaal denkt te moeten (naar je ‘framing’) en helpt je om meer waarde te hechten aan wat je ervaart/voelt en daar je handelen meer op te baseren. Hierdoor ontstaat meer betekenis i.p.v controle in je (werk)leven. Via werkvormen gaan we ‘aan het werk’ met het onderzoeken en handelen op basis van waarden. Hoe herken je ‘keuzemomenten’? En kun/wil je omgaan met de gevoelens en worstelingen die wellicht horen bij meer waarde gericht handelen? Jeannette Verhoeven, coach - begeleidingskundige coaches voor medici en ACT trainer Bernice Theeuwes, kinderarts - coach en begeleidingskundige coaches voor medici

Ieder jaar organiseert De Jonge Dokter minstens twee evenementen waarbij we het onbespreekbare bespreekbaar willen maken, bijvoorbeeld bij het jaarlijkse Foutenfestival waarbij aandacht wordt geschonken aan het maken van medische fouten en hoe hiermee om te gaan.

Daarnaast proberen we diverse relevante thema's binnen de gezondheidszorg de revue te laten passeren, denk hierbij aan duurzaamheid maar ook bijvoorbeeld aan geldstromen binnen de zorg.

In onze agenda is een overzicht van afgelopen en toekomstige evenementen te zien. Hieronder zijn ook verslagen te vinden van eerdere De Jonge Dokter evenementen.

Terugblik Foutenfestival 2022

14/03/2022

Foutenfestival – ‘Improve by failure – online edition’ Op 22 januari vond de vierde editie van het foutenfestival plaats. Vanuit de prachtige studio van de Rabobank werd een middagvullend programma uitgezonden. Prof. Hans Brölmann nam de aftrap samen met een van onze eigen jonge dokters. Hans is schrijver van het ‘Handboek openheid na incidenten in de zorg’.…

Terugblik Event Geldzorg 2021

02/07/2021

Money matters! Waarom moet je je als jonge dokter nou druk maken om geld? De jonge dokter ging in Juni 2021 in gesprek met de bank, een zorgverzekeraar, een specialist, een startup binnen het ziekenhuis, een professor en een financieel adviseur van een academische universiteit. Veel beslissingen in de zorg waar je als arts mee…