Zelfzorginspiratie

Landkaart zelfzorginitiatieven

 

Er wordt te weinig aandacht geschonken aan zelfzorg onder zorgprofessionals. Burn-out klachten onder jonge specialisten en A(N)IOS zijn gestegen van 14% naar 24% toonde onderzoek van De Jonge Specialist en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Door middel van verbinding willen we zorgen dat bestaande zelfzorginitiatieven efficiënter en effectiever worden ingezet. Relevant voor alle zorgprofessionals en zorgorganisaties!

In samenwerking met 'ZorgZelf: Samen voor Zelfzorg' hebben wij daarom een landkaart ontwikkeld met meer dan 50 zelfzorginitiatieven door heel Nederland. Een sneak preview is hierboven te zien en via onderstaande link kan je de interactieve landkaart bekijken:

https://prezi.com/view/ixY73vUleZwJVoeNxTZu/

ZorgZelf is een samenwerking tussen De Jonge Dokter en trainees van We Care To DisGover. 

 

Zelfzorg zakkaart

 

Uit ons onderzoek ‘Hoe zit jij in je vel?’ uit 2020 blijkt dat de helft van de jonge artsen wel eens overweegt om te stoppen. De werkdruk is hoog, er worden veel overuren gemaakt (die meestal niet gecompenseerd worden) en er is veel administratiedruk. Daarbij komt uit ons onderzoek naar voren dat zelfzorg voor de gemiddelde (jonge) dokter geen prioriteit heeft.

Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat jonge dokters door drukte de lunch achter hun computer eten. Sociale activiteiten sneuvelen zo ook, zoals wanneer een etentje of sport in de avond wordt afgezegd om zo toch wat laatste brieven af te kunnen maken.

Zelfzorg verschilt per persoon, maar het begint met het herkennen van fysieke en geestelijke signalen en de bewustwording hiervan. Gevolgd door inzicht hoe jij bijvoorbeeld goed voor je zelf kunt zorgen. Onze zelfzorg zakkaart helpt jou je nachtdiensten door en bevat een werkkaart die jekunt gebruiken om te kijken hoe jij zelfzorg inbouwt tijdens je werkdag!

Wil je de zelfzorg zakkaart graag printen en bij je dragen? Download hem dan hier: Zelfzorgzakkaart