Zet ze in het zonnetje: 8 tips voor complimenten op de werkvloer!

21 apr 2022

Een complimentje geven op de werkvloer is niet vanzelfsprekend, maar het is eigenlijk supersimpel en ook nog eens heel effectief. Je kan soms best een drempel voelen om een oprecht compliment te geven, dat geeft niet! Wij willen je hierbij helpen, door wat tips te delen om het makkelijker te maken.

Hoe geef ik een compliment?

 • Wees oprecht met een compliment en maak het concreet
 • Stel nog een vraag bij het compliment dat je geeft, zo leer je er zelf van en daarmee laat je extra interesse blijken (‘Wat goed hoe je die patiënt de ruimte gaf, hoe deed je dat?’)
 • Noem degene die je complimenteert bij de naam, zo blijft het beter hangen
 • -Spreek een compliment uit vanuit de ‘’ik-vorm’’
 • Geef het compliment het liefst face-to-face
 • Wacht niet te lang met het geven van een compliment, zie je iets goeds gebeuren waar je waardering voor hebt? Spreek het dan snel uit!

Hoe ontvang ik een compliment?

 • Laat het binnenkomen, neem het in je op en sta erbij stil
 • Probeer het compliment niet gelijk te bagatelliseren of erop te reageren en zeg alleen: ‘Dankjewel, wat leuk/lief/aardig dat je dit zegt of dat je het is opgevallen!’
 • Je hoeft niet altijd direct een compliment terug te geven (deze neiging heb je vaak wel, maar doe dat echt alleen als het dan ook gemeend is)

8 Tips voor meer complimenten op de werkvloer

 1. Begin iedere week met voornemen om een goede daad te verrichten, iemand te helpen of compliment geven. Schrijf dit op zondagavond voor jezelf op zodat je herinnerd wordt om hiermee bezig te zijn.
 2. Introduceer ‘Cake op de week’; hierbij blik je op het eind van de week met collega’s/ verpleegkundigen terug hoe de week is verlopen en worden de positieve en verbeterpunten besproken
 3. PIM’s: VIM’s kennen we allemaal, PIM’s zijn echter positieve incident meldingen. Heb je iets gehoord/gezien waarvan je onder de indruk was? Stuur je collega een mail met in het onderwerp ‘PIM!’ en stuur kort waar je van onder de indruk was.
 4. Geef een keer een compliment aan je supervisor!
 5. Voer een complimenten-dag in
 6. Kijk mee bij elkaars poli om te kijken hoe een ander het doet en waar je van kan leren
 7. Geef positieve feedback voorafgaand aan iets waarvan je denkt dat het beter kan
 8. Geef ook een compliment aan andere collega’s op de werkvloer (aan bijvoorbeeld verpleegkundigen: ‘dankjewel voor de fijne visite!’)