Hieperdepiep hoera!
Dit jaar vieren wij het 5-jarig bestaan van De Jonge Dokter! Op 6 maart 2018 werd de De Jonge Dokter opgericht en daarom vieren wij dit jaar ons lustrum. Ter ere van dit 5-jarig bestaan, vroegen wij 3 DJD’ers:
“Waar staat 5 jaar De Jonge Dokter voor en wat heeft De Jonge Dokter de afgelopen 5 jaar voor jou betekend?”
Anneke Monninkhof
5 jaar de Jonge Dokter. De tijd lijkt voorbijgevlogen en tegelijkertijd kan ik me niet voorstellen dat de Jonge Dokter er ooit niet is geweest. Toen ik zelf begin 2020 de geneeskunde opleiding afrondde, was ik blij dat de jaren van studeren er eindelijk op zaten. Tegelijk keek ik enorm op tegen de eerste stappen als dokter: de verantwoordelijkheid die je van de ene op de andere dag krijgt, het ongrijpbare van erachter komen “wat voor dokter” je wilt worden en dat onrustige gevoel dat jij misschien net diegene bent bij wie het niet gaat lukken. Via een evenement kwam ik in aanraking met De Jonge Dokter en voelde me direct aangetrokken tot het doel wat de stichting heeft: op een positieve manier het onbespreekbare in de zorg bespreekbaar te maken en daarmee een cultuurverandering tot stand brengen. Inmiddels ben ik alweer 3 jaar betrokken bij de Jonge Dokter.
De afgelopen jaren hebben we al zoveel mooie dingen mogen doen en organiseren. Het jaarlijkse Foutenfestival en evenementen zoals iHealth, Geldzorgen en Artsen Met Grenzen. Daarnaast hebben we ook intervisie trajecten opgezet, workshops gegeven voor geneeskunde studenten het Buddyproject gestart. Op onze socials hebben we een platform gecreëerd om de kwetsbare kanten van ons vak bespreekbaar te maken.
Het allermeest kijk ik nog terug op het fantastische team waarmee we naast ons werk de Jonge Dokter tot een succes maken. De gezellige borrels en het feit dat iedereen op zijn eigen manier het goede voorbeeld geeft op zijn of haar werkplek heeft mijzelf enorm geholpen om meer vertrouwen te krijgen in mijn eerste stappen als dokter. Ik kan niet wachten wat de toekomst nog allemaal te brengen heeft!
Jonas Louwers
Mijn eerste ervaring met DJD was nog tijdens mijn coschappen. Als startende zorgverlener was ik onder de indruk van de manier waarop tijdens het Foutenfestival op een open en kwetsbare manier gesproken werd over zo’n gevoelig onderwerp voor zorgmedewerkers. ANIOS, verpleegkundigen, onderzoekers, AIOS en ook de specialist; niemand is feilloos en we zijn allemaal mens! Ook werd duidelijk dat ieders stem gehoord moet worden om de zorg te organiseren op een manier die voor allen werkt, ook die van degene die nog niet ver zijn in hun carrière. Dit smaakte naar meer en zorgde ervoor dat ik mij wilde aansluiten bij de organisatie die zulke beladen onderwerpen op een prettige manier onderwerp van gesprek kon maken.
In de afgelopen 3,5 jaar heb ik zelf het Foutenfestival mogen organiseren, en heb ik meegedacht met de toekomst van DJD en de organisatie van zorg in bredere zin. Wat ik naast de taboedoorbrekende activiteiten van DJD waardeer zijn de prettige en positieve omgangsvormen tijdens de vergaderingen en het enthousiasme dat vanuit nieuwe leden komt om groots te denken. Het credo ‘Wees de verandering die je wilt zien’ wordt goed vertegenwoordigd. Het is een positief iets dat zaken die lastig bespreekbaar zijn steeds meer onderwerp van gesprek worden. Denk hierbij naast fouten maken aan een open dialoog over de veranderende eisen die de nieuwe generatie dokters aan zichzelf en hun werkomgeving stelt.
De zorg is een prachtige plek om te mogen werken. Dit ontslaat ons echter niet van de plicht om te zoeken naar manieren waarop we dit kunnen verbeteren voor zowel de patiënten, artsen en alle andere zorgmedewerkers. We zijn hier goed mee op weg!
Lisa Trommelen
Wauw, De Jonge Dokter bestaat alweer 5 jaar! Ik heb het geluk om daarvan al 4 jaar mogen mee te genieten en op te bouwen. Wat bijzonder om te zien dat De Jonge Dokter en ik allebei zo’n groei hebben doorgemaakt. Ik, destijds net een paar maanden aan het werk als ANIOS bij de gynaecologie (een letterlijke jonge dokter), en DJD een stichting in de kinderschoenen, die net van het ene anti-kraakpand naar het andere was verhuisd. De Jonge Dokter is destijds in het gat gesprongen voor de net afgestudeerde arts, voor wie begeleiding en ondersteuning vanuit de geneeskunde studie was wegvallen en de begeleiding van een opleiding nog niet was gestart. Zij was en is er voor de jonge dokters die kwetsbaar zijn in een systeem waar zij afhankelijkheid voelen jegens hun supervisoren voor de rest van hun carrière, die alles goed willen doen en voor het eerst echte verantwoordelijkheid voelen. Daar was De Jonge Dokter ook voor mij! Samen met haar heb ik de afgelopen jaren hard gewerkt voor een veilige werksfeer, een werkplek waar je de ruimte voelt om onzekerheden te bespreken en hebben we een beweging gecreëerd waarin we, samen met inmiddels vélen anderen, streven naar positieve cultuurverandering. Inmiddels is De Jonge Dokter geen kleine stichting in een antikraakpand meer, we hebben veel aanhangers en actieve leden en we staan voor méér dan alleen de basisarts. Onze thema’s en evenementen zijn belangrijk in de gehele gezondheidszorg.
Deze groei zie ik ook terug bij mezelf, ik ben inmiddels geen hele jonge dokter meer, heb plezier in wat ik doe en voel me een stuk steviger in mijn werk en als persoon.
Dankjewel DJD, dat we samen hebben mogen groeien. Op de volgende 5 jaar!