Ons team
Wij zijn De Jonge Dokter(s)
Ontmoet de teams!
Team Visie
(bestuur)
Over Janneke
Zelf ben ik geen jonge dokter, maar accountant in opleiding. Als penningmeester kan ik op deze manier, binnen mijn eigen specialisatie, een steentje bijdragen aan het realiseren van de doelen van De Jonge Dokter!
Over Tessel
Als jonge dokter, beginnend aan je eerste baan na je afstuderen, spring je in heel diep, onbekend water. Tijdens de coschappen wordt je niet voldoende voorbereid op alles wat nu ineens vanzelfsprekend moet zijn: eindverantwoordelijkheid, het draaien van (nacht)diensten, het overlijden van je eerste patiënt, de overweging: "bel ik mijn baas hiervoor uit zijn bed?". Een moeilijke maar ook leerzame fase, waarin het onwijs prettig is als je deze ervaringen kunt delen met (collega) jonge dokters, maar juist ook met je supervisor. Een open en veilige werkcultuur maakt dat je je als jonge dokter persoonlijk kunt ontwikkelen. En hoe blijf je naast de hardwerkende dokter dan ook een gezellige en fijne vriendin, partner en dochter? Samen met de jonge dokter hoop ik anderen te inspireren om het beste uit zichzelf te halen en te realiseren dat je er niet alleen voor staat! Samen zetten we ons in voor een open en veilige cultuur: zodat we ook over 20 jaar nog vol passie ons (prachtige!) doktersvak uit kunnen oefenen.
Over Marin
Bam. Daar sta je dan, als arts. Na die jaren studie zó aan toe, maar toch zo spannend. Ik denk dat basisartsen in veel verschillende situaties en vakgebieden toch vaak dezelfde ervaringen hebben. Nieuw op de arbeidsmarkt, nieuw in een positie van verantwoordelijkheid én een positie van afhankelijkheid. Door ervaringen te delen, verwondering te benoemen en ideeën in gang te zetten kunnen we ontzettend veel voor elkaar en de zorg betekenen. Wat voor arts wil ik zijn? Wat is een prettig leerklimaat en hoe verander je ingesleten patronen van de oude garde (en wil ik dat wel?)? Hoe behoud ik mijn eigenheid, passie en blijf ik mijn werk over 10 jaar nog met net zoveel energie doen? Met De Jonge Dokter hoop ik iedereen net zo enthousiast te maken om vragen te blijven stellen en met frisse ogen te kijken naar ons mooie vak.
Over Phebe
Dokters hebben over het algemeen enorm veel passie voor hun vak. Helaas zijn er steeds meer getalenteerde, jonge dokters die kiezen voor een carrière buiten de zorg. Hier moet veranderingen in komen zodat ons mooie vak in de toekomst aantrekkelijk blijft voor jonge enthousiastelingen! Hoe kunnen we deze dokters behouden? En hoe zorgen we dat de huidige, hardwerkende jong dokters hun werk in de toekomst met net zoveel passie en energie doen?
Via De Jonge Dokter wil ik mij inzetten voor de bevlogen, fitte en toekomstbestendige arts met voldoende ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, een goed werk-privébalans en een veilig opleidings- en werkklimaat.
Over Petra
Over Lisa
Over Danah
Dat ik dokter mag zijn, voelt als een enorm voorrecht. Een baan waarbij je jezelf continue ontwikkelt op professioneel gebied, maar ook op persoonlijk vlak. In deze continue ontwikkeling, kan je ook gemakkelijk de weg kwijtraken. Tijdens mijn eerste baan als ANIOS was ik overdonderd door de grote verantwoordelijkheid die ik ineens droeg, de drukke dagen waar ik voor mijn gevoel alles moest kunnen organiseren en ondertussen moest ik ook nog eens bedenken wat ik later voor dokter wil worden en hoe dit te bereiken. Ik vind het belangrijk dat we als jonge dokters met elkaar over al deze onzekerheden en indrukken kunnen praten. Dit is voor mij belangrijk om met plezier als dokter te werken. Daarom heb ik me aangesloten bij De Jonge Dokter. Een groep enthousiaste jonge dokters die met elkaar probeert het werken in de zorg een stuk gezonder en plezieriger te maken.
Over Emilie
Als net-afgestudeerd arts komt er ontzettend veel op je af; al in de laatste maanden van je opleiding moet je een keuze maken: wat wil ik het komende jaar/jaren gaan doen? Hoe wil ik dat ik overkom als arts? Welke waarden zijn voor mij belangrijk? Hoe houdt ik plezier in en motivatie voor wat ik doe?
Eén van de belangrijkste dingen in het artsenvak is voor mij op een fijne manier omgaan met je collega's, zodat iedereen plezier houdt in wat hij doet en we de patiënt op de best mogelijke manier helpen. Dat betekent ook dat we met elkaar in gesprek moeten blijven gaan over wat dat 'fijn met elkaar omgaan' dan is, en hoe we met elkaar het beste uit onszelf halen.
Hierbij is het in mijn ogen heel belangrijk met een open blik naar dingen te kijken, vragen te stellen, en met gezond enthousiasme nieuwe of andere ideeën aan te horen en je te laten inspireren.
Ik vind het mooi dat bij de Jonge Dokter al deze aspecten aan bod komen, dat er ruimte is om jezelf te zijn, en dat we elkaar blijven inspireren om die openheid, die nieuwsgierigheid en dat enthousiasme te behouden!
Over Marijn
om dokter te zijn en mag werken op deze manier. Dat er altijd een keuzé is, hoe moeilijk soms ook. En dat verandering en het maken van keuze bij jezelf begint. Zo kwam ik bij De Jonge Dokter terecht. Ik ben Marijn, 28 jaar en wonend in Utrecht. Ik werk als ANIOS gynaecologie in Rijnstate. Verder hoor ik bij De Jonge Dokter, een groep bevlogen dokters die verder kijken dan de logische stappen. En die net als ik graag een verandering zien binnen de ziekenhuis cultuur. Het onbespreekbare bespreekbaar maken. Hier ga ik me ook voor inzetten de aankomende tijd.
Team Onderwijs
Over Leene
Over een paar maanden ben ik afgestudeerd en opeens ben je dokter. Hoewel in een bekende omgeving, verandert het veel. Je hebt als arts plots alle verantwoordelijkheid en begin je aan een spannende periode van allemaal ‘eerste keren’. We hebben zo’n leuk vak, maar de werkdruk, werkcultuur en burn-out cijfers liegen er niet om. Ik denk dat we als jonge dokters allemaal tegen dezelfde problemen aan lopen, en niet alleen zijn in de onzekerheden en uitdagingen die we tegen komen. Door deze bespreekbaar te maken en ervaringen te delen, kun je veel herkenning en steun vinden juist in deze fase. Ik vond in de Jonge dokter een groep gemotiveerde artsen met eenzelfde visie op de zorg, de toekomst van onze werkomgeving en het arts zijn, waarin ik mij enorm herkende. We zijn continue in beweging, laten we samen ons vak en werkomgeving vormen naar hoe wij die graag zouden zien en zo deel uitmaken van de positieve cultuurverandering. Hierbij is het ook essentieel om aandacht te geven aan en te investeren in de persoon die de witte jas draagt. Want dokters die goed voor zichzelf zorgen, kunnen betere zorg leveren.
Over Maud
Dokter zijn is het mooiste beroep dat er is, maar zeker niet het eenvoudigste. Ik voel me elke keer bevoorrecht wanneer ik als dokter tegenover een patiënt zit, maar dat wil niet zeggen dat het soms niet zwaar is of onzekerheden met zich mee brengt. Als coassistent en semi-arts wordt je veel nog aan de hand gehouden en is er altijd directe supervisie beschikbaar. Je denkt dat je er na 6 jaar geneeskunde eindelijk ‘bent’, maar eigenlijk begint het dan pas. Wil ik medisch specialist worden of liever buiten het ziekenhuis gaan werken? Welke specialisme past bij mij? Wat gebeurd er als er iets fout gaat? Hoe houd ik mijn werk en privéleven in balans? De eerste jaren als dokter zijn een spannende tijd met veel nieuwe verantwoordelijkheden, medisch inhoudelijke groei en persoonlijke ontwikkeling. Door het er open en eerlijk met andere beginnende artsen over te hebben, kan al een erg verhelderend en opluchtend effect hebben.
Ik ben Maud, 28 jaar en woon in Utrecht. Momenteel ben ik met veel plezier werkzaam als ANIOS neurologie in het Antonius ziekenhuis. Ik heb mij aangesloten bij De Jonge Dokter om me in te zetten voor verbetering van het werkklimaat en de werkcultuur. Met het zorginfarct, het hoge burn-out percentage en de personeelstekorten bij jonge artsen zijn er nog genoeg uitdagingen waar ik hopelijk mijn steentje aan kan bijdragen om mee te denken aan oplossingen en om jonge dokters net zoals ik hiermee te helpen omgaan. Een zorgverlener die goed voor zichzelf zorgt, kan namelijk ook betere zorg leveren!
Over Elodie
Mijn naam is Elodie en ik ben 27 jaar. Inmiddels ben ik 2 jaar aan het werk als ANIOS. Ik denk dat veel jonge mensen die kiezen voor de studie geneeskunde, niet volledig weten wat hen echt te wachten staat in het artsen vak. Er komt veel bij kijken en het vraagt soms op persoonlijk vlak ook veel van je. Bijvoorbeeld door de verantwoordelijkheid, lange dagen, maar ook de dingen die je mee maakt. Dit heb ik ik zelf de laatste twee jaren ook mogen ondervinden. Ook heb ik gemerkt dat we werken in een wereld die continu verandert, waarbij verschillende generaties verschillende behoeften en opvattingen hebben. Soms is het moeilijk om hierin je eigen pad te kiezen. Hoe laat je zien dat je wel enthousiast en gemotiveerd bent, maar hoe bewaak je tegelijkertijd ook je eigen grenzen, zodat het niet ten koste gaat van andere dingen die ook belangrijk voor je zijn?
Ik werd enthousiast toen ik hoorde over de Jonge Dokter, omdat zij zich bezighoudt met de cultuurverandering binnen de zorg, maar ook aandacht besteedt aan belangrijke en soms te weinig besproken onderwerpen binnen het artsen vak. Ik hoop vanuit de onderwijscommissie mijn steentje bij te dragen voor jonge toekomstige dokters!
Over Annemarth
Mijn naam is Annemarth, ik ben 28 jaar oud en op dit moment werkzaam als arts-assistent binnen de urologie. Tijdens mijn eerste maanden als arts-assistent was het een uitdaging om een nieuwe balans te vinden tussen de toegenomen verantwoordelijkheid en vrijheid die je krijgt. Door veel met collega’s over dit onderwerp te praten heb ik uiteindelijk hierin een goede weg kunnen vinden. Vanuit mijn verleden als tophockeyer heb ik al vroeg het positieve effect van coaching mogen ervaren. Het bespreekbaar maken van deze zoektocht naar een balans is prettig, maar zelf heb ik hierin een stukje coaching gemist. In de periode tussen coschappen en de opleiding tot specialist is er namelijk minder aandacht (en tijd) voor coaching.
Ik vind het dan ook belangrijk dat jonge, beginnende dokters hier al vroeg mee in aanraking komen en hierdoor sneller hun weg kunnen vinden in deze uitdagende periode. Door mij aan te sluiten bij de Jonge Dokter hoop ik andere jonge dokters te helpen in hun ontwikkeling tot ervaren, maar met name gezonde en gelukkige specialisten.
Team Communicatie
Over Minke
Ik heb me in de loop van de jaren echt regelmatig afgevraagd waarom ik deze keuze heb gemaakt, en of dit wel een goede keuze is geweest. Het werken als dokter geeft me enorm veel voldoend]ing maar de opleiding tot arts en het werken als basisarts viel me soms zwaar. Door erover te praten met anderen, ontdekte ik dat ik niet de enige ben die zich soms onzeker, incompetent en onhandig voelt. Ook leerde ik dat deze gevoelens niet betekenen dat je geen goede dokter bent of dat het artsenvak niet bij je past. We zijn allemaal mensen.
Wat ik mooi vindt aan De Jonge Dokter is dat het een organisatie is die aandacht geeft aan de mens achter de dokter, en jonge dokters helpt om zich te ontwikkelen in het prachtige, maar soms ook pittige, artsenvak.
Over Lotte
Over Charlotte
Over Sterre
Team Partners
Over Lotte
“While burnout manifests in individuals, it originates in systems”, is een quote die ik onlangs voorbij zag komen; en daar ben ik het volledig mee eens. Ik geloof dat een positieve werkplek een gunstig effect heeft op het welbevinden van dokters en ook op patiënten. Ik denk dat dit het beste kan worden bereikt door meer aandacht naar de mens achter de dokters. Daarnaast denk ik dat persoonlijke ontwikkeling een prominentere rol moet spelen naast de werkzaamheden als arts. Hierdoor leer je meer over je eigen kernwaarden en grenzen. Dit zorgt ervoor dat je dichterbij jezelf leert te blijven en keuzes te maken die werken voor jou als mens, en daardoor ook als dokter. Via De Jonge Dokter hoop ik dit thema bespreekbaar te maken om zo een weg te banen voor de dokters van te toekomst: bevlogen dokters, die met plezier naar hun werk gaan.
Over Annebelle
Op het moment van afstuderen verandert er ineens heel veel. Als jonge dokter kom je als het ware te werken in een bekende wereld, echter in een hele nieuwe veelomvattende functie. Vanaf dat moment ben jij de arts assistent die dag en nacht gebeld wordt als er problemen of vragen zijn. Een enorme verantwoordelijkheid die ook gepaard kan gaan met onzekerheid en stress. Zeker aangezien ondertussen ook nog nagedacht moet worden over hoe je een opleidingsplek kunt bemachtigen en hoe je een goede werk-privé balans handhaaft. Door mij aan te sluiten bij De Jonge Dokter hoop ik mijn steentje bij te kunnen dragen aan een fijn en veilig leer-/werkklimaat voor net begonnen basisartsen waar ruimte is voor goede begeleiding en persoonlijke ontwikkeling. Zodat we elke dag met plezier ons mooie vak kunnen blijven uitoefenen.
Over Britt
Bij de overgang van co-assistent naar jonge dokter begin je met werken in een wereld die je al wel bekend was, maar waarbij de overgang toch een hele verandering kan zijn. Er kan hierbij veel op je af komen, denk bijvoorbeeld aan de verandering qua verantwoordelijkheden, het uitvogelen wat voor specialist je later wilt worden, en daarnaast de druk om extra-curriculaire activiteiten te verrichten om je aantrekkelijker te maken voor een eventuele opleidingsplek. Daarnaast krijg je te maken met verschillende manieren van werken die misschien niet altijd bij jou of de huidige tijd passen. Ik ben van mening dat wij als nieuwe generatie jonge dokters, door met een frisse doch kritische blik te kijken naar verschillende aspecten van ons werk, met elkaar een bijdrage kunnen leveren aan het creëren van een open, veilig en gezond werk- en leerklimaat. Zodat iedereen zich binnen dit klimaat zo optimaal mogelijk kan ontwikkelen en we ons mooie beroep zo lang mogelijk met plezier kunnen blijven uitoefenen.
Over Anne-Julia
Kwetsbaarheid tonen is een van de moeilijkste dingen om te doen tijdens mijn werk als dokter. Als jonge dokter, net afgestudeerd, krijg je ineens een hoop verantwoordelijkheden en nieuwe taken. ‘Kan ik dit wel alleen?’ ‘Wie vraag ik om hulp?’ 'Mag ik wel om hulp vragen?’ zijn gedachtes die veel door mijn hoofd spookten in de eerste maanden als ANIOS. Het bespreekbaar maken van deze onzekerheden en vooral merken dat je collega’s deze gedachten ook hebben of hadden, geeft rust en meer vertrouwen in jezelf. Echter, nog lang niet overal voelt men zich veilig of zeker genoeg om dit soort onzekerheden te bespreken.
Ik heb mij aangesloten bij De Jonge Dokter om mij in te zetten voor het bespreekbaar maken van fouten, van onzekerheden en aandacht te schenken aan een veilige werk- en leeromgeving. Het delen van eigen kwetsbare momenten als jonge arts met je collega’s zou makkelijk moeten zijn op elke werkplek. Zo hoop ik dat we het werk als arts aantrekkelijk houden voor iedereen en de artsen van de toekomst kunnen laten genieten van dit prachtige vak!
Over Laura
Team Werkplek
Over Charlotte
Na bijna 2 jaar werkervaring als ANIOS had ik het gevoel dat de ANIOS regelmatig vergeten wordt. Niet zozeer op de werkvloer zelf, maar vooral op het gebied van persoonlijke begeleiding en ontwikkeling. Als jonge dokter ben je kwetsbaar en onzeker en aan de persoon achter die jonge dokter wordt vaak niet gedacht. Een veilige leeromgeving is belangrijk en schiet regelmatig nog tekort. Daarnaast is voor de nieuwe generatie dokters de werk-/privébalans met zelfzorg steeds belangrijker, maar wie komt er voor ons op? Met De Jonge Dokter hoop ik bij te kunnen dragen aan een verbetering van ons werkklimaat én onze werkcultuur. Op naar het nieuwe normaal!
Over Charlotte
Hoe dichterbij je als co-assistent tot de eindstreep komt, hoe vaker je je afvraagt of je een goede arts zal zijn, of je fouten zal maken, wat de gevolgen daarvan zullen zijn, met wie je die zou (kunnen) bespreken en hoe je de draad daarna weer oppakt. Ik heb zelf altijd veel gehad aan het bespreken van de keuzes en overwegingen die je als arts maakt met anderen in het vak. Met De Jonge Dokter hoop ik bij te kunnen dragen aan een platform dat dit voor iedereen die dat nodig heeft mogelijk maakt, zodat iedereen weet dat we uiteindelijk allemaal in het zelfde schuitje zitten.
Over Myrte
Over Nadi
Dokter zijn, als je aan mij vraag het mooiste beroep dat er is. Echter, de weg hier naar toe is niet altijd even gemakkelijk. Daarom zijn de eerste stappen in je carrière als jonge dokter van groot belang. We kennen allemaal die éne specialist, arts-assistent of patiënt die nou nét dat beetje verschil maakt. Die ervoor zorgen dat de eerste stappen in die prachtige carrière in de juiste richting gezet worden. Dat dit gebeurt in een veilige (leer)omgeving, waarin fouten gemaakt (kunnen) worden en waarin jij kan groeien als arts én als persoon. Mijn missie is dat iedere dokter terug kan kijken op deze eerste stappen in zijn/haar carrière met een grote glimlach op het gezicht. Dat we als jonge dokters ons enthousiasme in dit prachtvak weten te behouden en dit uitdragen aan de volgende generatie jonge dokters! Samen met De Jonge Dokter én een gezonde dosis humor, zet ik me hiervoor in.
Over Hester
Over Lisa
Over Phebe
Dokters hebben over het algemeen enorm veel passie voor hun vak. Helaas zijn er steeds meer getalenteerde, jonge dokters die kiezen voor een carrière buiten de zorg. Hier moet veranderingen in komen zodat ons mooie vak in de toekomst aantrekkelijk blijft voor jonge enthousiastelingen! Hoe kunnen we deze dokters behouden? En hoe zorgen we dat de huidige, hardwerkende jong dokters hun werk in de toekomst met net zoveel passie en energie doen?
Via De Jonge Dokter wil ik mij inzetten voor de bevlogen, fitte en toekomstbestendige arts met voldoende ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, een goed werk-privébalans en een veilig opleidings- en werkklimaat.
Team Evenementen
Over Malou
Over een paar maanden studeer ik af en is het moment dan eindelijk daar: aan de slag als basisarts! Iets waar ik enorm veel zin in heb, maar ik weet zeker dat het ook een spannende fase gaat zijn. Er komt als (bijna) basisarts veel op je af: nieuwe taken en verantwoordelijkheden, diensten en zelfstandige beslissingen. Hierbij is een veilige werksfeer met goede begeleiding onmisbaar, maar helaas niet altijd vanzelfsprekend. Daarnaast kent het artsenvak vaak lange dagen en een hoge werkdruk. Al deze zaken samen maken dat het huidige werkklimaat lang niet altijd optimaal is. En daarom ben ik lid geworden van De Jonge Dokter. Hiermee hoop ik een bijdrage te leveren aan een positieve cultuurverandering binnen de zorg, waarbij gezonde en gelukkige dokters hun vak met plezier uitoefenen en zo ook de beste zorg leveren!
Over Ines
In 2021 studeerde ik af als dokter. Ik dacht: 'Dit is het dan! Nu moet ik alles weten. Toch?!' Het grote verantwoordelijkheidsgevoel bekroop me als kwetsbare jonge dokter. Goede begeleiding hierin is belangrijk. Helaas is dit niet overal vanzelfsprekend. Het is belangrijk om de zin in zorg te behouden en het onbespreekbare bespreekbaar te maken. Omdat ik hier graag verandering in zou zien heb ik me aangesloten bij De Jonge Dokter. Want wie met zin naar zijn werk gaat, levert de beste zorg voor de patiënt!
Over Milou
De opleiding geneeskunde stoomt je klaar om als jonge dokter aan de slag te gaan: medische boeken met rijtjes diagnoses uit je hoofd geleerd, uren geoefend op het correct uitvoeren van lichamelijk onderzoek en menig discussie over de juiste bejegening van een patiënt. Van de een op de andere dag ben je dan dokter, met voor je gevoel een enorme verantwoordelijkheid. De overstap kan groot zijn, waar dan nog de prestatiedrang en het solliciteren naar opleidingsplekken bij komt. Ik hoop via De Jonge Dokter een steentje bij te dragen aan het bespreekbaar maken van soms lastige positie van deze jonge dokters.
Over Gerjanne
Over Thirza
Ik voel mij bevoorrecht om een jonge dokter te zijn, waarbij ik elke dag mag groeien, zowel professioneel als persoonlijk. De overgang van co-assistent naar jonge dokter en het leven als jonge dokter brengen echter ook uitdagingen met zich mee: het balanceren van verantwoordelijkheden, lange werkdagen en het behouden van een gezonde werk-privé balans. Ik geloof sterk dat het belangrijk is om te werken in een veilig, open en gezond werk- en leerklimaat, waarin we met elkaar vrijuit kunnen praten over bijvoorbeeld taboes in het ziekenhuis en persoonlijke ontwikkeling. Op die manier kunnen wij als jonge dokters ons echt ontwikkelen en het artsen vak met plezier blijven uitoefenen. Ik ben echt enthousiast over ‘De Jonge Dokter’ omdat zij zich richt op de noodzakelijke cultuurverandering binnen de zorg en belangrijke, soms onderbelichte onderwerpen, binnen de medische wereld bespreekbaar maakt.
Over Jonas
De zorg in Nederland is een van de beste ter wereld en ik voel mij bevoorrecht om hieraan te mogen gaan bijdragen. Momenteel ben ik bezig met het laatste jaar van mijn studie geneeskunde. Tijdens mijn coschappen heb ik de mooie en soms de minder mooie kanten van het vak gezien. De werksfeer en veiligheid voor de jonge dokters is soms niet optimaal. Deze zaken, in combinatie met lange dagen en hoge werk- en prestatiedruk, zijn risicofactoren voor het ontstaan van burn-out klachten. Het is zonde als bevlogen artsen door dit soort zaken hun beroep niet meer kunnen of willen uitvoeren. Het bij de pakken neerzitten en accepteren dat dit eenmaal zo is past niet bij mij. Vandaar ben ik ook lid geworden van De Jonge Dokter en op die manier hoop ik een positieve bijdrage te kunnen leveren aan verandering van de cultuur binnen de zorg met een gezonder werkklimaat voor iedereen.