Webinar 6 mei 2020 – Zorg die stilstaat in tijd van Covid-19

16 jul 2020

Met veel plezier heb ik deelgenomen aan de webinar over de zorg die stilstaat in tijden van COVID-19.

Het filmpje van Jip over het uitstel van haar oncologische behandeling vond ik mooi en pakkend weergeven hoe patiënten zich in deze tijd voelen. Dan heb je kanker, weet je dat je heel ziek bent en opeens is er weinig aandacht meer voor jou en jouw behandeltraject. Dit zie ik ook bij de oncologiepatiënten in mijn ziekenhuis voorbij komen. Ze moesten vaak een scan, ze moesten vaak lab prikken, die extra kuur was echt nodig, ook al was deze zwaar. En nu kon al die zorg opeens uitgesteld worden?

Wat mooi naar voren kwam in gesprek met oncoloog Johanneke Portielje nadien is hoe belangrijk het is om patiënten goed voor te lichten over de ernst van hun ziekte en ook de noodzaak tot behandeling. Op die manier hebben patiënten nog meer inzicht in hun eigen ziekteproces, wat helemaal in zo’n uitzonderlijke situatie bij kan dragen aan goede, persoonlijke zorg.

Wat mij opviel bij de webinar was de leuke interactie via de chat, met elkaar en met de oncoloog. Ik vind het mooi om te zien hoe mijn collega’s, ook jonge dokters, zichzelf vragen durven te stellen met oog voor ethiek, kwaliteit van leven en zorg op dit moment. Daarnaast ook vragen over de toekomst, hoe de zorg dan zal zijn, een tijd waarin wij deels verantwoordelijk zijn voor hoe onze werkomgeving er uit zal komen te zien.

En ik ben heel blij met mijn ziekenhuis, waar ik hele fijne oncologen heb, die ik altijd mag bellen als ik twijfel over het nut van een behandeling of een behandelbeperking midden in de nacht. Ik hoop dat deze tijd tot gevolg heeft dat patiënten ook vóór een acuut moment nadenken over behandelbeperkingen en dat eigen poli-dokters daarover ook in gesprek gaan op de poli. Want pfoe, dat is me soms nogal wat als je in een drukke dienst met een patiënt en familie op een onrustige SEH moet bespreken dat je niet gaat reanimeren op medische gronden..

– Door Rosa Sleddering, ANIOS Interne Geneeskunde/MDL/Oncologie