Powernap

31 mei 2021

Ik zit achter de computer tijdens mijn vierde nachtdienst op de Intensive Care. Het is rustig vannacht; ik heb alle tijd om wat administratie bij te werken. De wijzers van de klok lijken voor mijn gevoel bijna stil te staan. Rond een uur of 5.00 slaat de slaperigheid toe. Kennelijk is hier tegen vechten niet gelukt, want ik schrik wakker van mijn telefoon die afgaat. ‘Met Casey, Intensive Care’ weet ik te antwoorden. Tot mijn verbazing blijft mijn telefoon maar overgaan. Ik kijk nog eens naar wat ik in mijn hand heb en begin mezelf hardop uit te lachen: ik heb met de computermuis proberen op te nemen! Nadat ik ditmaal het juiste apparaat naar mijn oor heb gebracht en het telefoontje heb afgehandeld, draai ik me om en zie ik een stel collega’s breed grijnzend achter me staan. Oeps. 

Het was natuurlijk niet voor het eerst dat ik tijdens een dienst werd overvallen door slaap. De desoriëntatie bij het ontwaken – die gelukkig maar een paar seconden duurde – was wel nieuw voor mij. Niet heel fijn tijdens je dienst. Hoe had ik dit kunnen voorkomen? 

Ik moest aan dit moment terugdenken tijdens een workshop van Kasper Janssen, sportarts en powernap-savant (https://www.napatwork.nl/). Topsporters doen vaak powernaps om te herstellen van trainingen, of om extra fris aan de start van een wedstrijd te staan. Aangezien het werken als dokter ook mentaal en fysiek veel van je vraagt, verdient de powernap volgens Kasper ook een plek in onze diensten. 

Zelf was ik altijd een beetje huiverig om de powernap toe te passen omdat ik bang was juist nog slaperiger te zijn bij wakker worden, of niet de discipline hebben om ook echt weer op te staan aan het einde van de nap. We leerden over de verschillende soorten en lengtes van herstelslaapjes en hoe je deze met wat oefening zou kunnen toepassen. Net als de topsporters, zou je je eigen prestaties kunnen verbeteren en zo beter voor je patiënten te kunnen zorgen. 

Dit klinkt mij natuurlijk als muziek in de oren, dus ik ga de komende tijd eens wat oefenen met nappen! Doe jij wel eens een powernap? #fittoperform 

Door Casey Grandbois van Ravenhorst