Het roer om!
In het kader van onze themamaand ´Het Roer Om!´ hebben we Tineke Plat geïnterviewd. Tineke helpt als Roer om Expert artsen die vastgelopen zijn in hun carrière en overwegen een nieuwe weg in te slaan en geeft in onderstaand artikel een aantal tips om je te helpen, mocht je ook het gevoel hebben op een kruispunt te staan en willen onderzoeken wat nu echt bij je past.
Deze maand bij De Jonge Dokter gaat over ‘het roer om!’. Dit ligt helemaal in jouw straatje. Kun je eens vertellen wat je precies doet?
´´Als Roer Om Expert help ik artsen die zijn vastgelopen in hun carrière en twijfelen of ze dit vak nog willen uitoefenen. De twijfels kunnen zitten in ‘het systeem’ waarin ze niet meer willen werken, maar het gaat ook vaak over dat het vak inhoudelijk niet meer bij iemand past. Uiteindelijk maakt het niet uit waarom iemand vastloopt, het gaat erom dat iemand de switch gaat maken naar een pad dat wel weer passend is. Dat kan buiten de medische sector zijn, maar ook daar binnen.´´
Hoe heb je zelf het roer om kunnen gooien? En hoe ben je tot deze keuze gekomen?
´´Zelf heb ik 2 jaar geleden de stekker definitief uit mijn carrière getrokken. Terugkijkend waren er tijdens mijn coschappen als signalen dat ik niet in dit vak pas, maar daar was geen aandacht voor dus ben ik gewoon doorgegaan. In de 10 jaar na mijn afstuderen ben ik erg zoekende geweest. Ik had banen binnen het ziekenhuis en daarbuiten, maar had ook andere functies binnen de zorg zoals doktersassistent en leidinggevende. Allemaal door de overtuiging dat ik met mijn diploma alleen maar in de zorg kon werken. Totdat ik 2 jaar geleden besloot het roer helemaal om te gooien en te ontdekken wat er nog meer te doen is in de wereld. Al snel ontdekte ik dat ik wilde ondernemen zodat ik eigen baas kon zijn en ik wilde heel graag artsen helpen het roer om te gooien. Inmiddels heb ik tientallen artsen mogen helpen en ik kan niet anders zeggen dan dat ik heel blij ben met deze switch!´´
Jij ziet dagelijks dokters die het misschien anders zouden willen. Wat houdt dokters het meest tegen om na te durven denken over een ander carrièrepad?
´´Zonde van het diploma, wat gaan anderen hiervan vinden, wie zit er buiten het vak nu op mij te wachten, al die jaren studeren van niks, als ik eenmaal weg ben kan ik nooit meer terug, hoe moet dat financieel, ik weet niet wat ik wel wil. Dit zijn de meest voorkomende redenen! Gelukkig is er voor iedere reden een oplossing te bedenken en daar help ik artsen graag mee.´´
Tips bij twijfel over je loopbaan
1. Bespreek je twijfel!
Twijfel je over wat je op dit moment doet wel goed bij je past? Durf je hierover uit te spreken! Twijfelen is oké en heel normaal en het doet niet af aan je motivatie of je passie om het doktersvak uit te voeren. Praat met een collega en vraag hoe zij hierin staan. Heb je mensen in je omgeving die een ander pad zijn ingeslagen? Vraag eens aan hen hoe ze deze keuze gemaakt hebben.
2. Snuffelen in andermans keuken
Denk je wel eens na over hoe het zou zijn om een andere baan te hebben? Kijk of je een dagje mee kan lopen! Het kan enorm helpen om een werkdag mee te maken bij een andere functie/baan om te voelen of het bij je zou passen.
3. Wees niet bang en probeer verwachtingen los te laten
Als arts hebben we een lange studie doorlopen om te komen waar we nu zijn. Het kan zelfs zijn dat je al begonnen bent met een opleiding tot specialist. Wellicht brengt dit veel verwachtingen met zich mee. Niet alleen verwachtingen van jezelf maar ook van je omgeving naar jou toe. Dit kan ervoor zorgen dat je soms niet eens na durft te denken over een andere carrièrepad. Probeer de verwachtingen los te laten en te gaan voor wat jij nu graag zou willen.
– Tineke Plat voegt hier nog aan toe: –
4. Neem een time-out.
Dat kan een weekend weg zijn, een vakantie van 2 weken of een sabbatical van 3 maanden. Kijk wat er bij jou past. Maar het gaat erom dat je even los komt van de dagelijkste sneltrein en ruimte creëert om tot bezinning te komen. Parttime gaan werken kan ook of als je je huidige baan helemaal zat bent, zoek dan een tijdelijke baan die je de ruimte geeft om je twijfels te overdenken. Blijf in ieder geval niet zitten waar je zit, want vanachter je bureau ga je het antwoord niet vinden. Je moet in beweging komen.
5. Vraag jezelf eens af: wat zou je doen met een miljoen?
Door jezelf deze vraag te stellen gaat je hart open en kom je erachter wat je nu werkelijk wilt. Voor veel artsen is het lastig om te weten wat je werkelijk wilt omdat ze het proberen te bedenken met hun hoofd. Maar ons hoofd heeft als functie om ons te beschermen en veilig te houden, niet om ons gelukkig te maken. Ons hart daarentegen wel. Maar om daarmee in contact te komen moet je het lef hebben je ratio even uit te schakelen. Dit kan je doen door een braindump te doen op de vraag: wat zou je doen met een miljoen? Kijk eens naar je antwoorden. Komt het overeen met het pad dat je nu volgt? Dan zit je al op het goede spoor en hoef je misschien alleen wat aanpassingen te doen zoals minder gaan werken of hulp zoeken bij het omgaan met de grote verantwoordelijkheid die je hebt als arts en de hoge werkdruk waaronder je moet presteren. Zijn je antwoorden totaal iets anders dat het pad dat je nu volgt? Dan is het tijd om het grondiger aan de slag te gaan en terug te gaan naar de basis. Wie ben jij? Wat maakt jou gelukkig? Wat wil je doen in dit leven? Hoe kun je dit stap voor stap realiseren? Laat je niet tegenhouden als je iets totaal anders wilt dan je nu doet. Waar een wil is, is een weg of zoals Walt Disney zegt: ‘If you can dream it, you can do it!’