Gastblog: het werk van een bedrijfsarts: tijd voor een ander geluid!
Door Anjelica Boogert.
Het werk van een bedrijfsarts: tijd voor een ander geluid!
Anjelica – Bedrijfsarts en blog is geen gelukkige combinatie. Dat merkte ik bij de voorbereiding van deze blog. Google maar eens op “bedrijfsarts en blog”. Ik kan je zeggen, daar word je niet vrolijk van. Wat een ellende, weerstand en aversie tegen de bedrijfsarts komt er dan naar boven. Als ik dit had gelezen, voordat ik solliciteerde bij Arbo Unie was ik er waarschijnlijk nooit aan begonnen. Want wie wil er nou een vak waar zo veel antipathie tegen is? Maar tegelijkertijd maakt mij dit ook strijdlustig: want hoe kan het nou dat ik met plezier naar mijn werk ga en het gevoel heb dat ik echt iets kan betekenen voor werknemers en werkgevers maar dat er tegelijkertijd zo’n beeld heerst over wat ik doe? Tijd dus om tussen dit rijtje negatieve blogs een ander geluid te laten horen van een bedrijfsarts in opleiding.
Hoezo saai?
Naast de negatieve stukken die ik aantrof, heerste (en heerst denk ik) er tijdens mijn opleiding tot arts ook een saai beeld van een bedrijfsarts die alleen maar zieke werknemers spreekt. Maar mijn dag is zoveel meer dan dat. En zo simpel zijn die spreekuren niet. Natuurlijk moet ik hier niet een geromantiseerd beeld gaan neerzetten van bloed, actie en heroïsche avonturen, maar het werk is zeker heel uitdagend! Alleen dat zit hem niet in reanimaties of heldhaftige operaties, maar in het werken in het speelveld en met tijden ook het spanningsveld tussen werknemers en werkgevers waarbij communicatie je belangrijkste tool is. Ik vind het een voorrecht dat ik mij elke dag mag verdiepen in de mens in al zijn veelzijdigheid. In mijn optiek een van de belangrijkste en charmantste aspecten van dit vak.
Samen zoeken naar mogelijkheden
Wat maakt mijn werk boeiend, vraag ik mij regelmatig af. Naast de grote veelzijdigheid van dit vak, zoals de variatie aan ziektebeelden, de diversiteit van functies (bijvoorbeeld van fabrieksmedewerker, tot directeur tot leerkracht), is het juist hoe verschillend mensen omgaan met hun ziekte of aandoening. Maar ook wat hun drijfveren en motieven zijn en hoe werkgevers hier mee omgaan. Daarin kunnen wij als het bedrijfsartsen het verschil maken. Ik vraag tijdens mijn spreekuur van alles uit op het gebied van de persoon, sociale omgeving, het werk en kijk waar er eventueel dingen zitten waarom zaken niet soepel lopen en ga daarmee aan de slag. Ja, we werken in een bepaald spanningsveld. Maar dat jij hierin wat kan betekenen als arts en onafhankelijk adviseur en dat er soms maar weinig nodig is om werkgever en werknemer er samen uit te laten komen, is wat mij betreft juist het aantrekkelijke van mijn vak. Het samen zoeken naar mogelijkheden in plaats van beperkingen, het kunnen aanreiken van handvaten waar zij zelf mee aan de slag kunnen gaan; daar krijg ik energie van.
Hoera: geen diensten!
Los van de uitdagingen van het spreekuur ben ik op mijn werkdag ook veel in overleg met HR of leidinggevenden, met curatieve collega’s zoals huisartsen, psychologen of collega’s binnen mijn eigen werkveld zoals arbeidsdeskundigen of ergonomen. Samen een plan maken om de desbetreffende werknemer in beweging te krijgen en zelf aan de slag te gaan, te motiveren, te coachen of simpelweg alleen te monitoren omdat iemand het heel goed zelf kan, dat is toch mooi? Als ik dan zie dat ik maar net de olie was om het geheel weer in beweging te krijgen, dan ga ik met een blij gevoel naar huis met nog een avond voor me om aan mijn eigen ontspanning toe te komen (hoera voor geen diensten!).
In beweging
Terwijl ik dit stuk schrijf, besef ik dat er nog zoveel meer is waarover ik kan schrijven wat dit werk nu zo leuk maakt. Bij toeval kom ik een quote tegen die een deel van mijn werk samenvat.
If you can’t fly, then run.
If you can’t run, then walk.
If you can’t walk, then crawl.
But whatever you do,
you have to keep moving forward
Martin Luther King Jr
Kortom: het zoeken naar wat nog wel kan in plaats van niet meer kan, het in beweging blijven en eigen regie hebben om daar als bedrijfsarts een rol in te kunnen hebben, vind ik het mooiste en positiefste werk wat er is.
Wil je meer weten over het werk als bedrijfsarts? Neem gerust contact met op met Anjelica. Zij kan jou ook meer vertellen over een leuk traineeship, speciaal voor mensen die bedrijfsarts willen worden.