De Zorg: Is die niet aan vernieuwing toe?

03 jul 2023

Koffie? Lekker, dat lust ik wel na afgelopen weekend. Dit begin van de dag hoeft voor mij nooit te veranderen. Wat wel mag veranderen? Is de zorg niet aan vernieuwing toe?

 

Niet elk gesprek op de maandagmorgen op kantoor begint natuurlijk met deze vraag. En toch merk ik vaak dat in gesprekken met collega’s in het ziekenhuis snel dezelfde obstakels boven tafel komen: Samenwerken met andere ziekenhuizen? Ho maar, ieder ziekenhuis vindt zelf weer opnieuw het wiel uit. En innoveren of vernieuwen? Dat is eigenlijk best spannend en ingewikkeld. Alleen al de verandering van mailsysteem is al weken het gesprek van de dag.

Wij van We Care to DisGover zien dat graag anders! Wij zijn hét traineeship voor zorgvernieuwers: een groep jonge enthousiaste en ambitieuze zorgprofessionals met allerlei verschillende achtergronden die de zorg willen vernieuwen. Wat ons betreft veranderen we de zorg door juist meer samen te werken, te netwerken en kennis met elkaar te delen. Dit doen we door te experimenteren, innoveren en gebruik te maken van de nieuwste technieken. We zetten ons in om bij verschillende zorgorganisaties een verfrissende kijk te geven op processen en vraagstukken die er spelen. We leren om groots te denken en binnen het traineeship is niks te gek. We omarmen zowel het oude als het nieuwe, want niet alles wat oud is, is slecht en wat nieuw is, is goed. De kracht zit er juist in om dit samen te brengen!

We proberen over grenzen heen te kijken en af en toe tegen de stroom in te gaan. Daarin hebben we ook de samenwerking met De Jonge Dokter gevonden, die heel duidelijk ook inzet op een cultuurverandering in de zorg. In ons project van het afgelopen halfjaar, hebben we gezamenlijk ingezet op zelfzorg binnen de zorg, zodat zorgprofessionals ook leren om goed voor zichzelf te zorgen, naast het zorgen voor anderen. Door zelfzorginitiatieven door het hele land op te halen en deze via een zelfzorgkaart te presenteren en te delen, kunnen zorgorganisaties deze initiatieven overnemen zonder telkens het wiel opnieuw uit te vinden. In samenwerking met diverse partijen, hebben we zelfzorg zelfs (letterlijk) op de kaart gezet binnen zorgorganisaties tijdens een evenement. Met dit project hebben we een waardevolle bijdrage geleverd aan zorgvernieuwing.

 

Wij zijn We Care to DisGover, het zorgtraineeship die je opleidt tot zorgvernieuwer van de toekomst. Leuk om met je kennis te maken!

Ben je benieuwd naar wie wij zijn en wat we doen? Neem dan een kijkje op onze website: https://wecaretodisgover.nl/

En wie weet ben jij zometeen de collega die de vraag stelt of de zorg vernieuwd moet worden!

-Door Joëlle van der Roest