De jonge dokter onderzoekt

14 feb 2020

Hoe gaat het écht met de jonge dokters van Nederland?

Het lijkt waarschijnlijk alweer even geleden dat je geneeskunde ging studeren. Vol ambitie startte je deze opleiding. Ondertussen ben je basisarts en zelfstandig aan de slag of ben je nog hard bezig je artsentitel te bemachtigen. Hoe kijk je nu naar je werk? Heb je nog dezelfde ambities? Wat zorg er voor dat je met een goed gevoel naar huis gaat? En wat voelt er minder goed?

De media staat vol met alarmerende berichten over de werkdruk in de zorg en hoge percentages burn-outs onder artsen. Er is echter heel veel dat we over nog níet weten over dit onderwerp. Met name over ANIOS en onderzoekers/promovendi zijn nauwelijks data beschikbaar. En gevalideerde testen naar factoren die van invloed kunnen zijn op werkstress en werkplezier ontbreken onder alle jonge dokters. Wat ligt er nou eigenlijk onder al die alarmerende signalen?

De Jonge Dokter wil hier samen met Alles is Gezondheid een realistischer beeld van krijgen. Alles is Gezondheid is onderdeel van het Nationaal Programma Preventie dat mogelijk gemaakt wordt door de Rijksoverheid. We werken daarnaast onder andere samen met onderzoekers van de Erasmus Universiteit en het Amsterdam Medisch Centrum. Zodat we de huidige situatie beter in kaart krijgen en ons zo nog beter in kunnen zetten voor goede en gezonde werkomstandigheden voor jonge dokters. Zo kunnen we samen de zorg weer een stukje beter maken.Dus bij dezen een oproep aan álle jonge dokters: vul onze nulmeting in via deze link. En voel je uiteraard vrij dit te verspreiden onder je collega’s!