Bedrijfsarts in opleiding Laura Tuijl: “Kom een dag meekijken en je bent verkocht”
Voordat ik een verplichte snuffelstage ging lopen bij Arbo Unie, had ik geen beeld bij bedrijfsgeneeskunde – het zat in mijn dode hoek. Ik had deze richting ook nog nooit overwogen. Maar na die paar dagen dacht ik: hier wil ik meer van weten!
Wat mij meteen aansprak, is hoe gevarieerd dit vak is. Als bedrijfsarts krijg je medisch gezien alles langs in je spreekuur en je kan je echt verdiepen in de mensen met wie je te maken hebt. Anders dan in een ziekenhuis, waar je je als specialist vaak beperkt tot een klacht en die onderzoekt en behandelt, kijk je als bedrijfsarts naar het totaalpakket: hoe zit iemands persoonlijkheid in elkaar? Hoe is de situatie thuis? Op het werk? Wat kan iemand aan? Wat is er nodig om weer duurzaam aan het werk te gaan? Die brede blik geeft je ook meer aanknopingspunten om op de lange termijn iets voor een medewerker te betekenen.
Na die snuffelstage heb ik me daarom ook voor mijn lange stage bij Arbo Unie aangemeld. Daarna wist ik het zeker: hier ga ik solliciteren. In september stroomde ik in het uitgebreide traineeprogramma in dat Arbo Unie heeft opgezet voor (basis)artsen die overwegen te kiezen voor bedrijfsgeneeskunde. Een geweldige kennismaking met het vak, waarbij je intensieve begeleiding krijgt. Sinds mei volg ik daarbij de specialisatieopleiding in Utrecht.
Een keuze waar ik honderd procent achter sta. Als arts kan ik mijn ei helemaal kwijt – geen dag, geen klacht, geen werknemer is hetzelfde. Daarbij kan ik de tijd nemen om goed te bekijken wat er bij iemand speelt; ik hoef me niet tot acht minuten per consult te beperken. Bij Arbo Unie heb ik bovendien een hele organisatie achter me waarin alle disciplines vertegenwoordigd zijn. Zodat ik als dat nodig is, kan doorverwijzen naar eigen psychologen, bedrijfsmaatschappelijk werkers, arbeidshygiënisten enzovoort. Of daar een licht kan opsteken. Zoals laatst, toen ik een vraag had over een bepaald soort bureaustoelen. Dan heb ik die kennis zo opgehaald bij een van de ergonomen.
Het mooie is ook dat je als bedrijfsarts je medische kennis inzet om mensen op individueel niveau vooruit te helpen, maar ook om bij te dragen aan veilig en gezond werken in een organisatie. Ik denk met werkgevers mee over wat zij op dat vlak kunnen verbeteren, en ik ben bijvoorbeeld met een collega van Arbo Unie een training aan het opzetten voor leidinggevenden rondom verzuimpreventie. Dat geeft een extra dimensie aan het vak. En als kers op de taart kom je bij allerlei organisaties over de vloer, vaak op bijzondere plekken. Zo heb ik bij een bedrijf in de Botlek op een ‘reachstacker’ gezeten, zo’n apparaat dat containers optilt. In welke baan doe je dat nou?
Tegen alle (basis)artsen die nog zoekende zijn, zou ik willen zeggen: kom eens meekijken. Dan zie en ervaar je zelf hoeveel afwisseling en uitdaging dit vak te bieden heeft. Wil je meer weten? Neem dan gerust contact op: laura.tuijl@arbounie.nl.