Buddysysteem
Veelgestelde vragen
Het buddysysteem is er in principe voor alle betalende leden van De Jonge Dokter, dus: ANIOS, PhD'ers en AIOS. Verder bieden we het ook aan voor coassistenten die niet-betalend lid zijn bij DJD.
Het gaat om een match tussen individuen met een grotendeels gelijkwaardig ervaringsniveau.
Kortom: je wordt gematcht met een jonge dokter, net zoals jij.
Dat is afhankelijk van de wensen van beide partijen en de mogelijkheden. Voor sommige zaken is (video)bellen voldoende of een mooie manier om het eerste contact te leggen. In andere gevallen zal samen koffie drinken een beter platform zijn om de materie te bespreken.
De match wordt gemaakt doordat de aanvrager een formulier invult over hetgeen waar men over zou willen praten. Afhankelijk van de behoefte en wens van de aanvrager proberen wij een zo goed mogelijke match te vinden. Als de persoon die wij op het oog hebben ook met de aanvrager in gesprek wil dan spreken we van een match. Wij informeren de aanvrager hierover en spelen het telefoonnummer van de match door. Het initiatief om daadwerkelijk af te spreken ligt vervolgens bij de aanvrager zelf. Beide partijen kunnen dan ook met elkaar overleggen wat de gewenste vorm en locatie is om het eerste contact met elkaar te hebben.
We proberen te matchen aan iemand met de juiste ervaring door zo specifiek mogelijk uit te vragen wat de behoefte van de aanvrager is. Daarvoor hebben het online vragenformulier.
In principe is het buddysysteem een peer-to-peer matchingssysteem tussen jonge dokters. Wij matchen niet primair met specialisten of opleiders, maar je buddy kan wél een stuk verder zijn qua loopbaan.
Het buddysysteem wordt gerund door vrijwilligers van De Jonge Dokter. Ons streven is om op iedere aanvraag binnen twee weken te reageren.
Zoals elke jonge dokter weet is vertrouwelijkheid en geheimhouding erg belangrijk. Zo zullen wij ook met jouw informatie omgaan en wij verwachten dit ook van de beide betrokkenen vanuit de buddymatch. Geanonimiseerde informatie over welke hulpvragen wij binnenkrijgen bewaren wij graag om informatie in te winnen over de zaken waar onze achterban tegenaan loopt. Maar dat doen we alleen na jouw expliciete goedkeuring!
Er wordt in het buddysysteem geen herleidbare patiëntinformatie gedeeld. Als je behoefte hebt om te spreken over een specifieke casus die je hebt meegemaakt, dan kan dit samen met je buddy maar zonder NAW-gegevens te delen en binnen de kaders van het medisch beroepsgeheim.
De aanvrager neemt contact op met de toegewezen buddy. Daarna is het aan de beide jonge dokters zelf om af te stemmen hoe vaak men wil afspreken. Dat kan eenmalig zijn, of indien het gesprek bevalt, leiden tot meerdere afspraken.
Dat mag je helemaal zelf bespreken! Via ons antwoordformulier kan je wel een voorkeur opgeven. Wij raden je echter aan om vooral een totaal werk-ongerelateerde plek te zoeken om af te spreken. Dat kan een positief effect hebben op het gesprek.
Dat is afhankelijk van de wens van beide partijen. In sommige situaties zal een telefonisch gesprek of een (video-)belafspraak voldoende zijn. Bij sommige situaties zal zo’n gesprek een aanleiding zijn voor een fysieke afspraak of meerdere afspraken.
Het vertrouwen tussen de buddies is erg belangrijk. Als je geen klik hebt met jouw buddy of je het gevoel hebt dat je niet alles kan of wil delen, neem dan contact met ons op. Op basis van jouw ervaringen zullen wij ons best doen om het buddysysteem te verbeteren. Uiteraard kunnen wij aanvullend daarop ook een alternatieve match voorstellen.
Het buddysysteem is er voor alle betalende leden van De Jonge Dokter én voor alle ingeschreven coassistenten. Als je wil dat we een match voor jou gaan zoeken, zorg dan dat je via het juiste lidmaatschap bent aangesloten bij De Jonge Dokter.
Als blijkt dat jouw hulpvraag niet aansluit bij de mogelijkheden van het buddysysteem dan kunnen we hierover met jou in gesprek gaan. Mocht blijken dat je beter geholpen zou zijn met een andere manier van ondersteuning, dan kunnen we je eventueel in contact brengen met een andere partij. Denk bijvoorbeeld aan loopbaanondersteuning of (externe) coaching.
Dat kan heel goed. Mail ons, dan nemen wij contact met je op.
Jazer! Download onze poster, en hang deze op een plaats waar jonge dokters de poster gaan zien.
Daarnaast kan je ook de volgende whatsapp sturen naar jonge dokters die je persoonlijk kent:
"Loop jij ergens tegenaan in je dagelijkse werk? Zou je daar graag eens met iemand verder over praten? Kom in contact met een buddy in het peer to peer netwerk van De Jonge Dokter! Ons buddysysteem is bedacht voor en door jonge dokters door heel Nederland. Doel is elkaar verder helpen. Meld je nu aan! www.dejongedokter.nl/buddysysteem"
Mail ons (buddy@dejongedokter.nl). We beantwoorden je vraag graag en wellicht voegen we je vraag en het antwoord dan ook toe op deze pagina.